Als tuinier weet je dat werken in je tuin een activiteit is die ontspannend werkt en ertoe bijdraagt dat je tuin gezond blijft. Om efficiënt te gaan tuinieren, is het wijs kiezen van planten erg belangrijk. Deze keuze is immers essentieel wanneer je een gezonde en levendige tuinomgeving wil gaan creëren. 

Onmisbare bodembedekkers

Wanneer je onkruidgroei wil gaan onderdrukken, vocht wil vasthouden en erosie wil voorkomen, zijn bodembedekkers onmisbaar in je tuin. Omdat deze planten een beschermende laag over de bodem leggen, blijft je grond gezond en wordt de groei van gewenste planten bevorderd. Onkruid daarentegen krijgt geen kans om te groeien. Verder is een ander groot voordeel van bodembedekkers dat ze het vermogen hebben om de bodemtemperatuur te reguleren.  Dit wil zeggen dat ze in de zomer de grond koel houden omdat ze direct zonlicht blokkeren, en dat ze in de winter isolatie bieden tegen de koude. Hierdoor krijgen je plantenwortels een stabielere omgeving, waardoor ze het hele jaar door gezond kunnen groeien. 

Planten met toekomst

De opwarming van de aarde heeft ook een negatieve invloed op jouw tuin. Aangezien er meer vocht gaat verdampen, wordt de grond droog en minder vruchtbaar, waardoor je planten niet of minder goed zullen groeien. Ook op dit vlak zijn bodembedekkers een juiste keuze voor je tuin; ze verminderen verdamping, waardoor je bodem vochtig blijft. Zeker tijdens droge periodes zul je hier de vruchten van dragen en kunnen ook planten zoals schijnhulst en dergelijke mooi verdergroeien. Verder dragen bodembedekkers ook bij aan een duurzame oplossing voor het behoud van de bodemstructuur, omdat ze zorgen voor minder waterafvoer en bodemerosie voorkomen. 

Behaaglijke haag

En dan is er nog de keuze voor een mooie en onderhoudsvriendelijke haagplant. In dat opzicht is liguster (Ligustrum) echt de beste keuze. Deze plantensoort is veelzijdig en staat bekend om zijn dichte groei en prachtige groene bladeren. Dit maakt van liguster een aantrekkelijke aanvulling voor jouw tuin. Omdat liguster goed gedijt in verschillende bodemsoorten en binnen verschillende klimatologische omstandigheden, is het een veelgebruikte keuze voor de tuin van menig plantenliefhebber. Buiten zijn mooie bladeren, is een ander groot voordeel van liguster zijn dichte begroeiing. Hierdoor zorgt deze haagplant voor privacy in je tuin. De planten creëren een heel degelijke barrière tegen inkijk van passanten en buren. Deze prachtige plant kan ook perfect gebruikt worden om grenzen in je tuin te markeren. Naast privacy biedt liguster ook biodiversiteit in je tuin aan. Deze haagplant trekt verschillende soorten vogels en insecten aan, waardoor je een levendige en ecologisch evenwichtige tuinomgeving krijgt. 

Gezonde en uitnodigende tuin

Samenvattend kun je concluderen dat bodembedekkers en liguster essentieel zijn wanneer je je tuin gaat inrichten en onderhouden.  Beide plantensoorten bieden ontzettend veel voordelen. Bovendien zijn ze onderhoudsvriendelijk, wat je de kans geeft om extra lang van je tuin te kunnen genieten. Omdat liguster je privacy verzekert, kun je dit in alle rust doen. Implementeer deze plantensoorten dus zeker in je tuin om een gezonde en uitnodigende tuin te verkrijgen.